Следвайте Гласове в ТелеграмСпирането на руските газови доставки към България след

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСпирането на руските газови доставки към България след
Коментари Харесай

Доклада на правителството за състоянието на отбраната през 2022г.: Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Спирането на съветските газови доставки към България след началото на войната в Украйна предходната година е било хибридна опасност. Това е посочено в отчета за положението на защитата за 2022-ра. Текстът на документа беше оповестен от държавното управление.

Примерът със прекъсването на съветските доставки на газ е единственият, който е посочен в отчета. В него се споделя, че това едностранно деяние цели „ оказване на въздействие върху вземането на суверенни национални стратегически решения “.

Като цяло отчетът показва, че хибридните офанзиви срещу страните от НАТО и Европейски Съюз целят и вътрешнополитическа дестабилизация и публично опълчване, понижаване на солидарността и поддръжката за Украйна.

Запазва се и опасността от нова съветска инвазия в Украйна през границата с Беларус, написа в българския отчет за защитата. В него се напомня, че НАТО е повишил условията към качествата, в това число и към тези на силите за национална защита.

България регистрира, че равнището на разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт е незадоволително. И НАТО го възприема не като цел, а като насочна точка за по-нататъшно повишаване. Докладът за защитата показва, че към проблемите на армията от незадоволителното финансиране, амортизирана техника, липса на аварийни елементи и неритмично осъществяване на ремонтни действия, се прибавя и невъзможността за доставка на характерни аварийни елементи и консумативи заради глобите против Русия.

" Започнатата в цялостно нарушаване на интернационалното право неоправдана война в Украйна нанесе вреди в изключително огромни размери върху всички сфери на обществения и икономическия живот. Руските въоръжени сили правиха систематични военни закононарушения ". Това гласи позицията на Министерството на защитата, част от Доклад за положението на защитата и въоръжените сили на Република България.

" Този пълномащабен въоръжен спор оказва доста отражение освен върху Украйна и района, само че и в световен аспект. Развитието му и обвързваните с това поучения от практиката постановиха редица промени в схващанията и методите за водене на бойни дейности. Руската военна експанзия беше най-непосредствената опасност за мира в международен проект ", написа още в документа.

Според МО войната на Руската федерация срещу Украйна беше главният фактор с дестабилизиращо въздействие върху стратегическата среда, който определяше провокациите за националната сигурност. " Хибридните закани, тероризмът, властническите режими, миграционните талази, проведената престъпност, кибер-престъпността и когнитивните въздействия бяха измежду основните провокации за националната и съюзната сигурност, а в световен проект и доставките на зърно ", гласи отчетът, оповестен в уеб страницата на МО. 

Според документа войната е довела до разширение на съветската хибридна подривна активност срещу страните от НАТО и Европейски Съюз. " Целта на тези дейности е ориентирана главно към: основаване на вътрешнополитическа дестабилизация и публично противопоставяне; възпрепятстване на решения за подсилване на съюзния възпиращ и защитителен потенциал; понижаване на солидарността и поддръжката за Украйна и оказването на навременна и ефикасна военна помощ; продължение на зависимостта от съветски енергийни доставки ", написа в отчета. 

МО осъди и едностранното спиране на газовите доставки от Русия към България през април 2022 година Според министерството задачата е била " оказване на въздействие върху вземането на суверенни национални стратегически решения ". Деструктивна роля изиграха индиректните опити от съветска страна да сътвори втора зона на неустойчивост, възползвайки се от съществуващите на Балканите проблеми и несъгласия, гласи отчетът и за образец се дава Северна Македония. Посочва се още, че България е солидарна с Украйна и поддържа нейните законни старания и дейности да се опълчи на съветската военна експанзия, в това число и с даване на военна помощ. Докладът е утвърден с решение на Министерски съвет от 3 април и ще бъде импортиран в 49-ото Народно заседание.

Източници: actualno.com, БНР

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР